Insändare

Facket är satt under press

Facket är satt under press – för att inte säga att det är under attack.

Vem tror väl att vi idag har 8 timmars arbetsdag, 5 dagars arbetsvecka och 5 veckors lagstadgad semester för att arbetsgivarsidan i sin godhet tyckte att vi arbetare var värda det? Jag har svårt att tro att någon är så naiv så den tror det.

Det är självklart tack vare att vi arbetare organiserade oss och kämpade hårt för det. Vi startade fackföreningar och politiska partier och blev en röst att räkna med och ta på allvar. Några fick till och med sätta livet till i kampen för att få göra den rösten hörd. Men idag verkar få förstå vilken lång väg det varit att komma hit. Facket försvagas genom att anslutningsgraden minskar, och därigenom kan lagstiftarna attackera och försvaga facket ytterligare.

I en intervju publicerad i DI Weekend 28 februari 2020 säger Svenskt Näringslivs VD, Jan-Olof Jacke, följande: ”Om anslutningsgraden på den fackliga sidan fortsätter ned, då kommer relevansen för kollektivavtal att ifrågasättas. Varför ska majoriteten omfattas av något där en minoritet är med?”

Det uttalandet tål att tänkas på. Han säger i princip att kollektivavtalen kan (och bör?) avskaffas om facken fortsätter försvagas. Och vad har då arbetarna att stödja sig mot? Ingen anställningstrygghet, inga lägsta löner att utgå ifrån, inga representanter i förhandlingar. Arbetsgivarsidan kan styra och ställa hur den vill. Arbetarna får återgå till att stå med mössan i hand.

Nu hävdar vissa att det ju finns lagstiftning, och det har de rätt i. Men avskaffandet av kollektivavtalen är bara steg ett. Vi ser redan att lagstiftningen urholkats, och vet att påtryckningarna att ytterligare försvaga lagarna är stora.

Nu hävdar vissa att vi är allt för civiliserade för att komma till att folk får stå med mössan i hand. Men är vi det? Hur ser det ut i världen när pengar kommer in i bilden? Vad är det som säger att det bara är människor från gamla Öststaterna som kan bli tiggare?

Om vi slutar ansluta oss och engagera oss i våra organisationer så kommer resan mot laglöst land att gå fort.

Skriv en kommentar