Insändare

Fria resor för unga! – När Vänsterpartiet får vara med och bestämma!

http://markbladet.se/?artikel=201804242113449126

 
Alla ungdomar kommer i sommar att få ett sommarlovskort som ger fria resor med kollektivtrafiken. Det går att resa i hela regionen, alla 49 kommunerna, på ett kort!
 

På statlig nivå har Väns­ter­partiet i budgetförhandlingar med regeringen fått igenom 350 miljoner kronor så att alla ungdomar som slutat sjätte klass och upp till dem som gått ut andra året på gymna­siet ska få ett sommarlovs­kort till kollektivtrafiken.

Stora fördelar
Kortet var från början tänkt att gälla trafiken inom kommunens gränser. Det var ganska bra och kunde fungerat i Göteborg eller Borås, men  blivit ganska begränsat i Partille, Hjo eller Bengtsfors.

Hela regionen
Därför var vårt förslag att göra det som vi nu är överens om i Västra Götaland och delfinansierar i Kollektiv­tra­fiknämnden; Kortet ska gälla i hela regionen. Från Strömstad till Karlsborg, från Åmål till Svenljunga och med Göteborgs stora utbud av kollektivtrafik som nav.

 
Vi ser några stora fördelar med kortet.
• Sommarlovskortet ges till alla. Det ger ett jämlikt samhälle när vi inte gör skillnad på dem vars  föräldrar har råd och dem som inte har det.
• Vi vet också att de flesta unga värnar om miljön och de vet att ett ekologiskt hållbart samhälle bygger vi bland annat genom att resa kollektivt. Den som börjat resa kollektivt som ung kommer i högre utsträckning att fortsätta göra det.
• Kortet ger större möjlig­heter att ta sig till ett som­­­marjobb, utan att resekostnaderna äter upp en del av lönen.
• Vi har föreslagit att kortet med fria resor även gäller de unga som har en funktionsnedsättning som gör att de behöver färdtjänst.
Så ungdomar; Vart åker ni i sommar när tåget, båten eller bussen blir gratis?
Tar båten till Nordkoster för att bada, går på bio i Borås, hälsar på en kompis i Skövde eller tar bussen till sommarjobbet på caféet i Ulricehamn?

 

Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson och förhandlare

Egon Frid (V), ledamot i Kollektivtrafiknämnden

Jessica Wetterling (V), ledamot i Västtrafiks styrelse

Ida Legnemark (V), gruppledare Borås Stad

Skriv en kommentar