Val2014

Vänsterpolitik för bättre företagarmiljö

http://markbladet.se

I Markbladet den 20 augusti ifrågasätter folkpartisten Egon Svensson Vänsterpartiets politiska vilja att få bort vinster ur välfärden.
Han tycker det är konstigt att vi i Vänsterpartiet tycker att det är okej med att ta ut vinst när man bygger hus, men inte när man tar hand om folk.
Nu utgår jag från att Egon Svensson givetvis förstår skillnaden på en byggnad i betong och en människa av kött och blod. Men för sakens skull vill jag ändå förtydliga en del saker angående Vänsterpartiets politik för företag.


1) Vänsterpartiet har ingenting mot att människor startar företag inom offentlig verksamhet. Däremot vänder vi oss emot att de pengar det gemensamma har avsatt för att ta hand om människor, istället ska gå till enskilda individers ekonomiska vinst. Notera att återinvestering i och utveckling av verksamheten inte räknas som vinst –oavsett vad Svensson här försöker antyda.

2) Vänsterpartiet ser att småföretagarna är en viktig pusselbit på framtidens arbetsmarknad – inte minst här på landsbygden. Därför vill vi underlätta för småföretag, bland annat genom ett förslag om att lyfta bort sjuklöneansvaret för företag med färre än 10 anställda. Därefter sker en avtrappning i företag med 11-15 anställda.

3) Företagares hårda slit belönas idag med ett oerhört svagt socialt skyddsnät. Vi vill råda bot på detta genom att införa ett socialförsäkringssystem för företagare, som ger samma trygghet vid till exempel sjukdom och föräldraledighet som för anställda.

Vi är övertygade om att en vettig grundtrygghet för alla företagare är en viktigare prioritering än att några av dem ska kunna ta ut fantasisummor av skattepengar i vinst.

Helen Rosenberg (V)

Skriv en kommentar