Media

Hand i hand för kärleken

http://markbladet.se/

”Två personer går hand i hand ner för en gata, ett annat par ger varandra en kärleksfull kyss, ett tredje par håller om varandra på en parkbänk.
Alla dessa par tycks på något underligt sätt provocera vissa människor så mycket att de tänker en nedvärderande tanke, fäller en kränkande kommentar eller till och med misshandlar dem.

Nu tänker ni säkert – Vad kan få människor att känna sig så provocerade av att andra människor visar sin kärlek för varandra? Konstigt nog är svaret enligt normen helt ”naturligt”, som om det vore ”biologiskt” på något sätt.

Paren provocerar för att de avviker från den heterosexuella normen. Paren är av samma kön, antingen biologiskt, identitetsmässigt eller uttryckligt. Detta är helt obetydligt för vissa, men för andra är det extremt provocerande.”

Detta skrev jag i en insändare för två år sedan. Rubriken på insändaren var ”Hur kan kärlek vara provocerande?” Nu två år senare ställer jag samma fråga igen.

Hur kan kärlek vara provocerande? Hur kan personer anse sig ha rätten att kränka andra bara för att de inte råkar följa den heterosexuella normen. Hur kan detta vara så stötande att det framhäver ett hat som leder till grova våldshandlingar. Hur är det möjligt? För seriöst, är vi inte mognare än så, har vi inte kommit längre?

Ingen norm är etsad i sten. Vad som anses vara ”normalt” varierar över tid och situation och är beroende av vilka det är som skapar den. Så med denna vetskap ska vi inte alla kämpa för att en gång för alla kasta bort all unken främlingsfientlighet och sluta kategorisera personer utifrån om de är ”normala” eller inte?

17 maj var det Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi. Denna dag lyfts särskilt HBTQ-personers situation över hela världen. Denna dag enas alla vi världen över som vill se ett annat samhälle utan förtryck mot HBTQ-personer. Denna dag går vi samman och kräver förändring.

Vänsterpartiet är glada för att Marks kommun ska HBTQ certifieras. Vi har drivit det i många år och nu kommer det äntligen att ske. Genom att kommunen granskar och t.ex. utbildar all personal i bemötande av HBTQ-personer leder detta till att det kommer kännas tryggare för alla att kunna komma ut på sin skola, att alla ska kunna vara bekväma med att kyssa sin partner på äldreboendet och att alla ska veta att personalen arbetar normkritiskt på skolan där dina barn eller barnbarn går.

Så låt oss gå samman och kämpa för en värld där allas lika värde är en självklarhet. Låt oss aldrig tystna. Låt oss aldrig ge upp.

Emil Persson Torgerson
Ordförande
Vänsterpartiet Mark

Skriv en kommentar