Media

Stoppa mäns våld mot kvinnor

https://markbladet.se

De flesta våldtäktsoffer är kvinnor och majoriteten av gärningsmännen är män.

Mäns sexuella våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem som, förutom att skada offren, leder till ökad ojämställdhet. Dagens våldtäktslagstiftning bygger på att gärningsmannen ska ha använt tvång mot offret för att övergreppet ska räknas som en våldtäkt.

Svår bevisbörda Men verkligheten ser annorlunda ut. En person som ut­sätts för övergrepp kan reagera genom att stänga av känslorna och bli helt passiv. Då är det svårt att bevisa att gärningsmannen använt våld.

Dagligen kan vi läsa om fall där det inte heller verkar har räckt att kvinnan gjort motstånd mot gärningsmannen. En del domstolar menar att gärningsmannen inte för­stått att kvinnan inte ville ha sex för att hon inte varit tillräckligt tydlig. Det är oacceptabelt att lägga ansvaret för en våldtäkt på offret på det sätt som görs idag.

Förändrad lagstiftning Vi i Vänsterpartiet kräver en förändring av våldtäktslag­stiftningen. Det måste framgå av lagen att det inte är tillåtet att röra en kvinnas kropp förrän hon visat eller sagt att det är okey. Det är offrets uteblivna samtycke som ska vara avgörande för om gärningsmannen begått en våldtäkt.

Vi har tidigare sett vilken viktig roll lagstiftningen kan ha för att förändra normerna i samhället. Ett bra exempel är den så kallade aga-lagen som infördes under 1970-talet och som innebar att det inte längre var tillåtet att slå barn. Innan lagen trädde i kraft fanns ett stort motstånd, men bara några år efter att lagen trätt i kraft var opinionen helt motsatt.

Vi tror att en samtyckes­reglering på samma sätt kan påverka normerna i samhället och förstärka synen på att sex ska bygga på frivilligt deltagande och samtycke. Det är dags att sätta stopp för mäns sexuella våld mot kvinnor. Mäns våld är den yttersta konsekvensen av ojämställdheten i samhället. Därför behövs feminismen överallt.

 

Vänsterpartiet i Mark Eivor Hellman Max

Kopiera länk