Förstagångsväljare frågade ut Sjöstedt

http://www.bt.se I går besökte Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt Marks gymnasieskola. I en fullsatt aula möttes han av gymnasieelevernas frågor om klimat, vapenindustri och sexism. – Det är slående hur mycket ungdomarna vet om politik, sa Sjöstedt efter sin presentation. Det är valår i år och för många unga i Mark är det första gången de får gå till valurnorna för att rösta. När Jonas Sjöstedt inledde sin presentation i Assbergssalen i går riktade han sig direkt till sina unga åhörare: – Jag tänkte börja med att varna er lite grann. När jag berättar kommer det handla om Vänsterpartiets politiska värderingar. Men ni kommer få gott om tid efteråt att komma med era åsikter. Därefter presenterade Sjöstedt partiets profilfrågor: att stoppa vinster i välfärden, klimatpolitik och jämställdhet. När det kom till välfärdspolitiken tog han privatiseringen av skolan som exempel. – Vinsttänkande är dåligt för skolan. Man ska satsa på de skolor som har störst problem, sa Sjöstedt och riktade kritik mot det fria skolvalet. Frågorna från publiken lät inte vänta på sig. – Men om man får välja skola själv kan man väl välja den skola man tycker verkar bra, undrade Daphne Petrén, 17 år, som är en av höstens förstagångsväljare. – Alla skolor ska vara så bra att man kan börja i den skola som ligger närmast, replikerade Jonas Sjöstedt. Sexism i reklamvärlden, värnplikt och vänsterns förslag om skattehöjningar för höginkomsttagare var några ämnen som gymnasieeleverna i Mark ville veta mer om. Det är mycket förstagångsväljarna i Marks kommun har att ta ställning till inför valet. Kajsa Fondelius, 18 år, och Jennifer Brorsson, 19 år, är två markbor som ska rösta för första gången i höst. – Ungdomsarbetslösheten är nog det jag tycker är viktigast. Men jag har inte bestämt vilket parti jag ska rösta på ännu, sa Kajsa Fondelius. – Jag vet vilka jag ska rösta på. Jag röstar på Jonas Sjöstedt. För mig är skolan och miljön de viktigaste frågorna, sa Jennifer Brorson.   Susanna Rabén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommande möten

Söndag den 24 april, klockan 16, vänsterträff
Söndag den 1 maj, klockan 11, Stationsparken
Tisdag den 17 maj, IDAHO-dagen, 18.00
Söndag den 12 juni, sommaravslutning
Söndag den 21 aug, klockan 16, vänsterträff
Lördag den 10 sep, Skene Marten - heldag
Söndag den 18 sep, klockan 16, vänsterträff
Söndag den 23 oktober, klockan 16, vänsterträff
Onsdagen den 9 nov, kl 18 , Till minne av kristallnatten
Söndag den 29 nov, kl 18, första advent

Vänsterpartiet Mark
Följ Vänsterpartiet Mark på Twitter
Bildgalleri